Jaunumi
Burtnieku novadā ir sācies kaņepju ražas laiks - VIDEO
Burtnieku novada zemnieku saimniecībā „Adzelvieši” ir sācies kaņepju ražas laiks. Šogad raža ir viduvēja, savu daļu izkult palīdz arī putni. Tūristu priekam nelielu daļu kaņepju novākšanu no lauka saimnieki Jānis un Dzidra Grīnbergi veic arī tradicionālā veidā – kaņepes izrauj no zemes tā, lai paliek sakne, un vēlāk sasien kūlīšos.
Kaņepju audzēšana ir saimnieka Jāņa Grīnberga sirdslieta un arī šīs puses tradīcija. “Kopš sevi atceros, mūsu mājās vienmēr ir augušas kaņepes. Kāda dobe vienmēr bija,” atceras Grīnbergs.
„Nepelnīti esam aizmirsuši kaņepāja šķiedras izmantošanu,” Grīnbergs turpina. Savulaik Latvija uz Angliju esot eksportējusi kaņepju virves. Tagad atkal arvien vairāk dzird par zemnieku saimniecībām, kas jau audzē vai domā audzēt industriālās kaņepes, tomēr Grīnbergs atzīst, ka plašāks kaņepju izmantojums vēl tikai priekšā, ja cilvēki domās, kā dzīvot un saimniekot dabai draudzīgāk. „No kaņepju šķiedras var iegūt siltumizolācijas vati, var izmantot betonā. Dažas mājas no kaņepēm jau ir uzceltas. Arī automašīnu sēdekļus var ražot no kvalitatīvas kaņepju šķiedras, jo pēcāk tā viegli satrūdēs dabā,” par plašajām kaņepju izmantošanas iespējām stāsta Grīnbergs.
95% no „Adzelviešos” iegūtajām kaņepju sēklām saimnieki pārstrādā kaņepju sviestā jeb aizdarā, kā arī gatavo rupjāk maltas sēkliņas. Saimniece Dzidra Grīnberga skaidro, ka kaņepes ir tik pat vērtīgas kā laba gaļa, tāpēc tās ir iecienījuši veģetārieši. Tāpat saimniece lepojas ar „Adzelviešu” jaunumu – kaņepju eļļu. Eļļa satur aptuveni 70% nepiesātinātās taukskābes, arī vērtīgās omega 3 un omega 6 taukskābes. Saimniecības produktus var iegādāties gan veikalos, gan tirgos, gan arī ar tiem cienā tūristus.
ZS „Adzelvieši” nepārtraukti senā, latviskā kaņepju audzēšana un pārstrāde iet roku rokā ar mūsdienīgo. Saimniecība ir iekļāvusies lauku tūrismā. Šajā sētā var iepazīt gan senos darba rīkus, ar kuriem apstrādāja kaņepes, gan redzēt, kā no to šķiedras top virves. Tāpat klausoties saimnieku stāstos un vienojoties kopīgā dziesmā, tiek degustēts gardais kaņepju sviests.
Vairāk par ZS „Adzelvieši” uzzini sižetā:








































