Jaunumi

attēls

„Valmiermuižas alus” Latvijā šogad aizsāk jaunu laikmetu alus baudīšanā

2016-03-01

Pēdējos gados alus nozare Latvijā piedzīvo strauju attīstību - nozīmīgas izmaiņas patēriņa ieradumos un secīgi arī piedāvājumā. „Valmiermuižas alus” stratēģija, attīstot alus baudīšanas kultūru, aizvien ir veiksmīga - aizvadīto gadu alus darītava noslēgusi ar 3,82 miljonus lielu apgrozījumu, kas ir par 13% vairāk nekā 2014. gadā, kā arī noieta kāpumu eksporta tirgos par 38%. Šogad „Valmiermuižas alus” plāno turpināt izaugsmi līdzšinējā līmenī un to sasniegs, radot ne vien jaunas alus garšas, bet arī īpaši alum piemērotu mūsdienīgi latvisku ēdienu piedāvājumu abos „Valmiermuižas alus” restorānos.

Tāpat kā vīna, arī alus baudītāji Latvijā kļūst zinošāki, kvalitātē prasīgāki un garšās izvēlīgāki. Atbilstīgi pieaug alus daudzveidība, ko aizvien lielākā skaitā piedāvā gan importētāji, gan pašmāju alus darītāji – pagājušajā gadā vien Latvijā radītas vairāk nekā 100 jaunas alus garšas.

„Valstīs, kur vīns ir nacionālais dzēriens, katrs vīns tiek pasniegts pie atbilstīga ēdiena un otrādi. Latvijā alus darīšana ir būtiska nacionālās identitātes sastāvdaļa, jo alus kopš senseniem laikiem ir bijis latviešu svētku dzēriens. Taču līdz šim visvairāk rūpes esam veltījuši alus garšu izkopšanai. Piemēram, Valmiermuižā septiņos gados esam radījuši septiņas paliekošas alus garšas,” saka Aigars Ruņģis, „Valmiermuižas alus” saimnieks. „Šā gada mērķis ir pacelt alus baudīšanu Latvijā jaunā līmenī - katrai „Valmiermuižas alus” garšai radīt īpaši saskanīgus, mūsdienīgi latviskus ēdienus. Tos baudīt aktīvi aicināsim arī gardēžus no citām valstīm.”

Pērn „Valmiermuižas alus” attīstībā ieguldījis 1,2 miljonus eiro. 1,1 miljons eiro ieguldīts portera alus pagraba izveidē un receptes slīpēšanā, kā arī 0.33l stikla pudeļu pildīšanas iekārtās. Papildus tam veikti ieguldījumi jaunu alus garšu radīšanā - tostarp 50 tūkst. eiro eilu darīšanā, 30 tūkst. eiro Degalus gatavošanā, kā arī alus darīšanā pēc oriģinālām receptēm mazās partijās par godu īpašiem svētkiem – festivāliem un teātra izrādēm.

Jaunie eksporta tirgi - Lietuva, Zviedrija, Šveice un Vācija

Garšu bagātība un kvalitāte veicina „Valmiermuižas alus” eksportu. Pērn nozīmīgākais eksporta tirgus bija Igaunija. Gada nogalē „Valmiermuižas alus” sāka gaišā un tumšā alus eksportu uz Lietuvu, Zviedriju un Šveici. Savukārt šā gada sākumā eksporta tirgiem pievienojās arī Vācija. Tādējādi eksporta apjomi pērn auguši par 38% un šobrīd veido 2% no kopumā pārdotā alus.

„Turpmākajos gados plānojam eksportu pieckāršot, lai katrs desmitais Valmiermuižā izbrūvētais alus kausiņš nonāktu Baltijas jūras valstu galvaspilsētās. Valmiermuižas alu eksportu uzlūkojam kā Latvijas garšas vizītkarti, ar kuru rosināt gardēžus no citām valstīm apmeklēt Latviju. Esam interesanti ar to, ka par alu un alus baudīšanu rūpējāmies tikpat ļoti, kā Francijā par vīnu,” saka A. Ruņģis.

Šogad attīstīs alus restorānus Valmiermuižā un Rīgā

Šogad „Valmiermuižas alus” turpinās radīt jaunas alus garšas. Plānots izslīpēt nevainojamu Baltijas portera garšu. Baltijas porteris, kas tiek dēvēts par alus karali, pagājušā gadsimta sākumā pasaulē bija populārākais no mūsu reģionā izbrūvētā alus veidiem. „Valmiermuižas alus” mērķis ir šo slavu atjaunot. Tāpat plānots radīt jaunus, garšā apiņotus eilus ar „Kokmuižas alus” zīmolu.

Taču īpaša uzmanība šogad tiks veltīta mūsdienīgu, latvisku ēdienu radīšanai, kurus baudīt pie alus vai kuru sastāvā ir alus. Tādēļ šogad tiks attīstīti abi „Valmiermuižas alus” restorāni. Viens atrodas Valmiermuižā līdzās alus darītavai, bet otrs - Valmiermuižas vēstniecībā Rīgā, A. Briāna ielā 9a.

„Pērn savās virtuvēs sākām cept alus maizi un gatavot „Tumšā alus-sīpolu marmelādi”, “Tumšā alus – zosu pastēti”, „Portera-upeņu cepešmērci”, „Alus-kadiķogu sinepes”. Tie nopērkami baudīšanai mājās. Savukārt šogad „Valmiermuižas alus” restorānos piedāvāsim īpašas ēdienkartes ar mūsu pavāru īpaši alum radītiem ēdieniem no Latvijas pļavu un mežu veltēm - “precināsim” latviskas alus garšas ar latviskām ēdienu garšām. Tas būs jaunums pašmāju gardēžiem un piedzīvojums viesiem no citām valstīm,” tā A. Ruņģis.

Uzziņai

“Valmiermuižas alus” ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, lai atgrieztu alu uz svinību galda. „Valmiermuižas alus” tirgū ienāca 2009. gada pavasarī. 100% „Valmiermuižas alus” darītavas kapitāldaļu pieder SIA „Valmiermuižas ieguldījumu fonds”, kas dibināts ar nolūku attīstīt „Valmiermuiža” zīmolu ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam “Industrieliegenschaftenvervaltungs AG” (ILAG) un 16% Austrijas uzņēmumam „Alcor”.

Pašreiz „Valmiermuižas alus” klāstā ir gaišais, tumšais un kviešu alus, gaišā alus kokteilis „Frišs” un pēc oriģinālām receptēm nelielā daudzumā brūvēts alus par godu svētkiem. Šobrīd „Valmiermuižas alus” attīsta arī bezalkoholiskos dzērienus – Latvijas graudu iesala dzērienu „Zelta Zirgs” un brūkleņu un cidoniju zelterus „Gardu muti”.

Papildu informācijai:

Margrieta Akmens, tālr.: 29 188 230, e-pasts: margrieta.akmens@gmail.com

www.valmiermuiza.lv





ZIŅU ARHĪVS



2019    2018    2017    2016    2015    2014    2013    2012    2011    2010    2009    


PASĀKUMU KALENDĀRS


Tuvākie pasākumi
 



Izstrādāts DirectHit